Witam czytelników!
Dziś będzie o wielce bulwersującej mnie kwestii naklejania karteczek na chleb. Karteczka taka, pomimo niewapliwych zalet informacyjnych, ma też mnóstwo wad. O zaletach nie będe rozprawiał z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że jako Polak jestem stworzony do narzekania, zrzędzenia i marudzenia. To jest nasza narodowa cecha, po tym można poznać Polaka zagranicą - po tej smutnej, zmęczonej od jęczenia i narzekania minie, po tych ustach wygiętych w podkówki. Drugi powód nie rozprawiania o zaletach naklejek jest taki, że ja nie wiem jakie informacje się na nich znajdują. Nie czytam tego po prostu. No więc do rzeczy.
Karteczki na chleb muszą być przyklejone jakimś klejem - pewnie naukowcy wymyślili jakąś substancję, która przyklei taką karteczkę i jednocześnie nie będzie szkodliwa, ale czy rzeczywiście tak jest? Czy sprawdzili to pod kątem różnych rodzajów papierów używanych w piekarniach? Czy sprawdzili co się stanie jak taką karteczkę naklei się na ciepły - ba! - gorący chleb?
Druga sprawa - czy ktoś się zastanowił jak ciężko odkroić jest taką przyklejoną karteczkę? Ile osób rocznie kaleczy się próbując odkroić to coś, które z pewnością wyląduje za chwilę w koszu? Ja myślę, że jest to spora liczba. Ja wielokrotnie miałem z tym problem - muszę brać specjalny nóż, wyginać skórę chleba, żeby skroić jak najmniej - a nierzadko w świeżym chlebie to właśnie skóra jest najlepsza! I jak potem pokroić świeży chleb pozbawiony z jednej strony skóry? Jest zdecydowanie trudniej. Mogę najpierw pokroić i potem z każdej kromki, na której jest karteczka mozolnie odcinać część z karteczką. I po co to wszystko? Szczytem głupoty jest dla mnie, sprzedawanie pokrojonego już chleba, na który wcześniej ktoś nalepił karteczkę. Taki chleb jest zawinięty w folię, żeby kromki trzymały się razem - to czy nie można tej karteczki nie przyklejać tylko zwyczajnie położyć na chlebie i owinąć folią? Albo przylepić karteczkę do folii?
I ostatnia sprawa. Jeśli ktoś znajdzie jakieś uzasadnienie naklejania karteczek na chleb, to niech mi wytłumaczy dlaczego nie nakleja się takich karteczek na bułki, kajzerki, bagietki, bułki paryskie, drożdżówki, pączki, rogale i inne wypieki? Dlaczego tylko na chleb?
Życzę smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz